Moderne Profeten, gespreksavonden

Aan de hand van de podcast ‘Moderne profeten’ staan we stil bij enkele grote vragen van onze tijd. De podcast is verdiepend, echt een eyeopener. We maken kennis met ‘moderne profeten’. Ze leven in dezelfde tijd als wij, en door hun leven klinkt een profetische stem.

Vanuit die profetische blik wijzen ze iets aan, over wie wij zijn en hoe wij leven. Ze waken over ons, door ons te wijzen op bepaalde invloeden. Ze nodigen ons uit, die in het licht van het evangelie kritisch te bekijken.

We komen drie avonden samen. We beginnen met het beluisteren van de podcast (ongeveer 30 minuten) en daarna gaan we in gesprek aan de hand van gespreksvragen.

In dit filmpje licht Ds. Thea de Ruijter toe wat je kunt verwachten.

 De avonden zijn op

·         dinsdag 11 februari

·         dinsdag 4 maart en

·         dinsdag 1 april.

We beginnen om 20 uur en sluiten af bij de dagafsluiting in de Open Ark om 21.30 uur.

 Wie wil meedoen, kan zich opgeven tot maandag 3 februari per e-mail naar Ds.deruijter@pgdronten.nl  en telefonisch op 06 – 50 61 43 04.

Waarover gaat het?
Met Jaques Ellul onderzoeken we de invloed die techniek op ons uitoefent. Onze samenleving maakt dat we voortdurend druk zijn, snel afgeleid en altijd omgeven door rumoer en amusement. Dat kan je innerlijke ruimte aardig in beslag nemen. Techniek speelt hierin een grote rol. Maar wij zijn mensen, en geen machines. Wat betekent dat? Hoe blijven we bij onze vrijheid?

 Met Tish Warren leren we iets over aandachtig leven. Hoe kunnen we openstaan voor de aanwezigheid van God in ons dagelijks leven? Tish Warren heeft geleerd dat God in de kleine, alledaagse ervaringen van het leven te vinden is. En ook (of juist) in de moeilijke dingen wie we meemaken. Hoe kunnen we, in een wereld die zoveel van ons vraagt, en zo aan ons trekt, ruimte maken voor verstilling en aandachtigheid?

 Met Paul Kingsnorth kijken we naar de vervreemding en heimwee die we kunnen voelen door onze manier van leven. Mensen kunnen verdriet voelen, over wat er kapotgaat in de schepping. Dat verdriet is echt, zegt Paul Kingsnorth, want er gaat iets kostbaars stuk. De ecologische crisis is een geestelijke crisis. Er is iets grondig mis met onze manier van leven, en dat raakt aan onze ziel. Hoe kunnen we zorgen voor onze ziel? En waar vinden we hoop voor de toekomst?

J. Hemrica