Verslag van een catechisatie bijeenkomst
Kerkelijke eenheid
Onlangs hadden we het op catechisatie met de jongelui van 15 en 16 jaar over
‘Ik geloof een heilige, algemene, christelijke kerk’ (artikel 9 van de geloofsbelijdenis).
Vooraf hadden de jongelui aan hun ouders gevraagd in welke kerk zij opgegroeid waren en of ze dat ook wisten voor de opa’s en oma’s. Zo kun je als gezin een kerkelijke stamboom maken. Daaruit kwamen door de tijd heen opvallende kerkelijke wisselingen naar voren.
De kerkelijke achtergrond koppelden we aan de namen van de zeven kerkgebouwen in Dronten. Het was best lastig om de verschillen tussen de kerken te duiden.
We lazen samen het gebed van Jezus om eenheid van Zijn volgelingen uit
Johannes 17 de verzen 20-23. Zonder de hele kerkgeschiedenis te behandelen kun je wel constateren dat er bepaald geen sprake is van kerkelijke eenheid. Al is het wel mooi dat hervormden en gereformeerden samen op weg zijn gegaan in de Protestantse Kerk Nederland. Dat geldt ook voor de recente fusie van de Nederlands gereformeerden met de vrijgemaakten. Wat gaan de christelijke gereformeerden doen?
We spraken door over de stelling ‘Kerkelijke eenheid moet van Jezus zelf’.
Zoeken naar eenheid is geen optie, maar een opdracht, die we niet aan 65+ers over kunnen laten, aldus prof. Gijsbert van den Brink in het Nederlands Dagblad van maandag 22 januari.
Daarom is het goed én noodzakelijk om daar serieus met onze jongeren over door te spreken. Daarbij hebben we het ook gehad over de Tienerkerk, waar jongeren uit verschillende kerken elkaar ontmoeten en op een eigen manier bezig zijn met de Bijbelse boodschap. Hoe zal zich dat in de toekomst gaan door ontwikkelen?
Hoewel Dronten flink gegroeid is moest de Open Hof afgestoten worden en zitten de andere kerkgebouwen op zondagmorgen ook niet meer vol. In ‘4G verband’ doen we al wel het nodige samen, maar er is ook ruimte om dat uit breiden. Toch?
Het gebed van Jezus om eenheid heeft als doel dat de wereld begrijpt dat Jezus gezonden is door de Vader, die vol van liefde is. Zien de mensen dat aan ons?
Samuel John Stone maakte een mooi lied over dit artikel uit de geloofsbelijdenis The Church's one foundation: de ware kerk des Heren, in Hem alleen gegrond, geschapen Hem ter ere de bruid van zijn verbond (Gezang 303, Liedboek voor de Kerken).
In Opwekking 767 wordt het als volgt verwoord:
Hoe mooi en hoe heerlijk
Als wij als familie
Als broers en als zussen
Om elkaar geven
En open en eerlijk
Met elkaar omgaan
De vrede bewaren
En eensgezind leven
En het mooiste geschenk
Wordt ons gegeven
Je vindt elkaar vooral wanneer je samen de nabijheid van Jezus zoekt.
Wim Hanekamp